D-vitamin-mangel og graviditet

Er du gravid? Så bør du læse med her, da d-vitamin-mangel og graviditet kan have store konsekvenser for både foster og moder.

D-vitamin-mangel har betydning for en lang række forhold under graviditet. Er du i starten af din graviditet bør du få taget en blodprøve ved lægen, der kan afsløre om du mangler d-vitamin for at du dermed kan komme igang med at tage d-vitamin tilskud med det samme.

Mangel på d-vitamin under graviditet betyder, at kalk via maden ikke optages optimalt med risiko for afkalkning og begyndende knogleskørhed. Under en graviditet er det særligt sårbart fordi fostret vil få de knappe ressourcer af kalk, der er til rådighed i moderens krop.




Mere D-vitamin under graviditeten
En undersøgelse offentliggjort i denne måned, konkluderer hvad mange forskere har sagt længe: Gravide kvinder, også de, der tager kosttilskud med de såkaldt anbefalede doser (ADT), får alt for lidt D vitamin og det kan skade barnet.
Sundhedsstyrelsen anbefaler stadig, at gravide dagligt kun skal have 10 mikrogram (400 IE) D-vitamin under hele graviditeten. Men dette mener mange forskere idag ikke er nok til at beskytte barnet i fremtiden mod sygdomme som f.eks rakitis (engelsk syge), type I diabetes og skizofreni. Der er flere videnskabelige undersøgelser i gang på verdensplan i forhold til at afklare og yderligere beskrive, hvilke konsekvenser d-vitamin-mangel har for gravide og deres kommende børn.

Viser blodprøven d-vitamin-mangel bør du starte med et tilskud af d-vitamin med det samme.



References:Barnes, M. & all. “Vitamin D deficiency and insufficiency in pregnant women: a longitudinal study.” British Journal of Nutrition. Vol. 102, Issue 6, pp. 876-881. September, 2009.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...